هر آنچه که باید در مورد مهره ها بدانید در این مقاله برای شما آماده کرده ایم. پس تا آخر باما همراه باشید.
برای خرید مهره در پایین همین صفحه میتوانید اقدام بفرمایید.
در اینجا قراره چه چیزایی بخوانیم؟
- مهره چیست؟
- کاربرد مهره ها
- انواع مهره ها
- نکات مهم هنگام خرید مهره
- سایز بندی در مهره ها
- گام مهره های استاندارد میلی متر
مهره چیست؟
از قلاویز برای ساخت مهره استفاده می شود و قلاویز کاری مهم ترین مرحله تولید مهره است. مهره ها قطعاتی هستند که جهت بسته شدن و متصل شدن با رزوه ها ساخته شده اند. پس هر قطعه ای که بتواند به وسیله رزوه اتصالی برقرار کند، نوعی مهره است.
کاربرد مهره ها
استفاده از مهره در جاهای مختلف کاربردهای بسیاری دارد، از جمله کاربرد استفاده از مهره ها، میتوان به صنعت خودروسازی، ساختمان سازی، تجهیزات صنعتی و… را نام برد.
انواع مهره:
نام مهره زیاد شنیدیم اما خوب است بدانید مهره، انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم:
- مهره معمولی
مهره معمولی که در استاندارد میلی متر با DIN934 شناخته میشود، پرکاربرد ترین نوع مهره است که تقریبا در همه صنایع ها از آن استفاده میشود.
- مهره کاسه نمد دار
مهره کاسه نمد دار یا مهره کاسه نمدی که با دین Din 985 شناخته می شود، نوعی از مهره ها می باشد که به دلیل وجود قطعه پلاستیکی به صورت رینگ، واشر یا کاسه نمد در قسمت جلویی این مهره به این نام شهرت پیدا کرده است.
- مهره باریک
این نوع مهره که با دین DIN 439 شناخته می شود، بخاطر ضخامت کمتری که نسبت به مهره های استاندارد دارد به مهره باریک نیز معروف است. در مواقعی که قرار است در اتصال از دو مهره استفاده شود تا اتصال در لرزش و تنش شل یا باز نشود و فضای کافی برای استفاده از مهره معمولی وجود ندارد، از این مهره نیز میتوان استفاده کرد.
- مهره واشردار (فلنجی)
مهره واشر دار که به قلعه ای شهرت دارد با دین Din 6923 شناخته میشود. این مهره ها با داشتن واشری با سطح مقطع بزرگتر و در بعضی مواقع شیار دار (هزارخاری) باعث میشود در لرزش و تنش، مقاومت بیشتری به شل شدن یا باز شدن داشته باشند.
- مهره چاکنت
مهر چاکنت قطعه ای است با DIn 981 شناخته می شود. که به صورت گرد تولید می شود. داخل آن دارای رزوه می باشد و هدف از تولید آن برای اتصالاتی است که محدودیت فضا دارند. این قطعه به صورتی تولید می شود که آچارخور شش گوش ندارد و توسط آچار نیم هلال باز یا بسته می شود.
- مهره بلند
مهره بلند یا مهره کوپلینگ که با دین Din 6334، از انواع مهره شش گوش می باشد و تفاوت آن نهفته در اسم آن است به این معنی که این مهره از مهره استاندارد بلندتر می باشد و مصارف آن کوپل کردن دو پیچ می باشد.
- مهره جوشی
مهره جوشی که با دین Din 928 و Din 929، یکی از متنوع ترین انواع مهره می باشد که با ظاهر و مدل های مختلفی تولید می شود. همانطور که از اسم این مهره پیداست این مهره بر روی سطح کار و یا قطعه به صورت جوش نصب میشود.
- مهره سربسته
مهره سربسته که با Din 1587 شناخته می شود، مهره ای است که انتهای آن به صورت کروی و بسته می باشد معمولا این مهره به صورت گالوانیزه و استیل در بازار مشاهده و بیشتر کاربرد آن در قطعات زینتی می باشد.
- مهره قفلی واشر دار بلند
یکی از انواع مهره شش گوش و مهره بلند است که در انتهای مهره قسمتی به صورت واشر پیوسته با آن وجود دارد. و معمولا در صنعت ماشین های تراشکاری و ساخت دستگاه ها به کار می برد
- مهره خروسکی
مهره خروسکی که با دین Din 315 شناخته می شود، به مهره ای گفته می شود که در دو طرف خود زائده هایی به صورت تاج خروس قرار دارد و کاربرد آن در مواقعی است که نیاز است این مهره با فشار دست باز یا بسته شود.
- مهره دسته پلاستیکی
مهره ای است، که در قطعه ای پلاستیکی با شکل های مختلف قرار گرفته است و در مواردی که نیاز می باشد مهره با دست باز یا بسته شود استفاده می شود.
- مهره پرچی
مهره پرچی که با دین Din 3005 شناخته می شود، به مهره هایی گفته می شود که بعد از قرار گیری به حفره ایجاد شده در قطعه به وسیله دشتگاه های پرچ مهره درون حفره پرت شده و محکم می شود در مواردی که نیاز است پیچ بر روی قطعه ورق یا فلزی بسته شود، ولی رزوه درون آن قطعه وجود ندارد از این مهره ها استفاده می شود.
- مهره خاردار
مهره خار دار که با دین Din 1624 شناخته می شود، مهره ای است که نیاز به آچارخور ندارد چون به واسطه ی زائده های خار مانند پس از سفت کردن پیچ درون آن به قطعه و سطح کار که معمولا از جنس چوب یا موادی مانند آن است فشار می آورد و دیگر نیازی به آچار و سفت کردن با آچار ندارد.
- مهره روپیچ توپیچ
نوعی مهره است استوانه ای شکل که کمی حالت مخروطی دارد و همینطور درون خود به صورت مغزی آچارگیر آلنی دارد و در بدنه بیرون آن رزوه هایی تیز و بسیار درشت جهت بسته شدن در قطعات چوبی و مصنوعات آن دارد. همچنین درون آن رزوه ای استاندارد در بازه میلی متر قرار می گیرد.
- مهره چاک دار (قلعه ای)
مهره چاک دار که با دین Din 979 شناخته می شود، نوعی مهره شش گوش است که به واسطه ی چاک های روی بدنه خود که در شش طرف آن وجود دارد، امکان آن را به ما می دهد که توسط پین یا اشپیل به پیچ متصل شود تا بدین وسیله از چرخش و شل شدن این مهره جلوگیری شود.
- مهره چهارگوش (مهره مربع)
دین این مهره Din 557 می باشد و این مهره آچارخور شش گوش ندارد و به صورت مربع و چهار گوش تولید می شود و این مهره معمولا در جایی کاربرد دارد که ریل یا محفظه ای با ابعاد مناسب با این مهره برای قرار گیری آن وجود دارد.
برای خرید انواع مهره میتوانید به پایین صفحه مراجعه کنید.
هنگام خرید مهره باید به چه نکلاتی دقت کنیم؟
مهم ترین پارامتر های مهم هنگام خرید شامل: سایز (قطر) پیچ، گام رزوه، جنس آن، طول مهره، جهت چرخش رزوه، سایز آچارخور، پوشش مهره و کاربرد قطعه که در ادامه به دو مورد از مهم ترین های این پارامتر ها میپردازیم.
1- جهت چرخش مهره
برای آنکه مهره در پیچ بچرخد و تا آخر برود باید جهت چرخش پیچ با مهره یکی باشد. برای مثال، شما حتما باید در رزوه های راست گرد از مهره راست گرد و در رزوه چپ گرد از مهره چپ گرد استفاده کنید.
2- گام رزوه
در مهره ها برای مصارف مختلف از رزوه ها و گام های مختلفی استفاده شده است. برای مثال: در مصارف ساختمانی، پل سازی، استراکچرها، سازه ها و دستگاخ های صنعتی و مکان هایی که لرزش کمتری دارند ولی استحکام بالایی را طلب می کنند از مهره ها با دنده معمولی و رزوه ریز استفاده می شود. رزوه های درشت تر با فاصله گام بیشتر و عمق دنده بالاتر تحمل فشار و توان بالاتری در قبال محکم تر بسته شدن را دارند.
*نکته: رزوه های ریز تر استحکام پایین تری در قبال محکم شدن و به اصطلاح ترک پایین تری دارند.
فروشگاه پیچستان، انواع مدل های مختلف مهره با تمامی سایز های بازار را دارد برای خرید مهره میتوانید هم اینجا کلیک کنید و هم در انتهای صفحه مهره مورد نظر را انتخاب سپس سفارش دهید.
سایز بندی در مهره ها
به طور کلی مهره هارو به دو دسته، میلی متری و اینچی تقسیم میکنیم.
1- مهره های میلی متری:
پرمصرف ترین نوع دنده در مهره ها، استاندارد میلی متری آن می باشد و در تمامی صنایع از جمله صنایع سازه های فلزی، ساختمان سازی، پل سازی، خودرو سازی، ماشین سازی، صنایع نفت و گاز و…. از آن استفاده می شود. زاویه رزوه در این استاندارد و معمولی 60 درجه می باشد.
مزایا:
- سرعت باز شدن قابل قبول
- استحکام متوسط رزوه ها
- عمق مناسب رزوه ها، که باعث می شود در قبال زنگ زدگی، اکسیداسیون و جرم های خارجی که در میان رزوه ها انباشته می شوند، کارایی بهتری داشته باشد
- فراوانی و قابل دسترس بودن
- تنوع در نوع مهره ( مهره معمولی، واشر دار، کاسه نمددار، بلند و…)
جدول بازه سایزی مهره های میلی متری موجود در کشور طبق جدول زیر از سایز 1/5m الی 100m است.
جدول گام مهره های استاندارد میلی متر:
2- مهره های اینچی:
دسته بندی مهره هایی که طبق استاندارد آمریکایی ساخته می شوند و اندازه گیری آن با استفاده از اینچ انجام می شود، مهره های اینچی گفته می شود.
تفاوت این مهره ها با مهره های میلی متری در سایز بندی و نوع رزوه ها و گام می باشد.
استاندارد بین المللی مهره های اینچی Astm f594 می باشد.
و همینطور در استاندارد های اینچی از سایز 3/16 تا 4 اینچ طبق جدول مهره های اینچی زیر موجود داریم:
شایان ذکر است اعداد بالا طبق استاندارد مهره ها بیان شده و قابلیت این وجود دارد که سایز های دیگری به این جدول اضافه شود، که این سایز ها به صورت سفارشی سایز انجام می شود. بنابرین به طور کلی میتوان گفت که هیچ محدودیتی در سایز مهره ها وجود ندارد.
این مهره ها به دو گروه دنده ریز و درشت تقسیم بندی می شوند. جدول زیر سایز بندی و گام رزوه و آچارخور این مهره ها را نمایش میدهد.
گام در استاندارد اینچی به معنی تعداد رزوه های موجود در یک اینچ می باشد.
خوشحالم که تا اینجا مارو همراهی کردید. پیچستان، مرجع تخصصی پیچ و مهره در ایران